Största möjliga nytta för Åland
Etableringen av en vindkraftspark sker i olika faser. Till projekt Sunnanvinds uppgift hör, att i den förberedande fasen ta fram en planläggning med miljöbedömning samt att framarbeta koncept och processer för konkurrensutsättningen av havsområdenas nyttjanderätt för energiproduktion. Framförallt ska Sunnanvind ta fram underlag som säkrar åländska samhällsintressen i de avtal som styr vindkraftsparkens etablering, drift och avveckling.
Projekt Sunnanvind finansieras till en betydande del med medel från EU:s facilitet för återhämtning och resiliens [2,8 miljoner euro]. Projektets slutrapport ska lämnas till EU kommissionen senast 30.6.2026.
Sunnanvinds mål
Ekonomisk tillväxt
Genom utveckling av de havsområden som identifierats som lämpliga för havsbaserad vindkraft i Ålands havsplan förväntas landskapsregeringen få betydande options- och arrendeintäkter och kommunerna fastighetsskatteintäkter över en lång tid.
Sysselsättning
Havsbaserad vindkraft skapar många nya arbetstillfällen. Under uppbyggnadsfasen förväntas lokala företag få underleveransuppdrag och vid driftfasen uppstår arbetsuppgifter inom drift och underhåll.
Kunskap
Havsbaserad vindkraft kräver kunnande inom många olika områden. Uppbyggnaden och utvecklingen skapar möjligheter inom utbildningssektorn för specialister bland annat inom drift och underhåll vid Högskolan på Åland och Ålands yrkesgymnasium. Åland erbjuder en bra testplattform för nya lösningar kring förnybar energi.
Miljö- och hållbarhet
Fullt utbyggd kan den förnybara energiproduktionen från de åländska havsområdena spela en viktig roll för den nordiska energimarknaden. Genom att bygga vindkraftsparker långt ute till havs, kan mer unika miljöer i den åländska arkipelagen bevaras för kommande generationer.
Effektmål
Landskapsregeringen har antagit projektdirektiv för Sunnanvind som innehåller ett antal effektmål. Utvecklingsarbetet delas upp i Sunnanvind Alfa och Sunnanvind Beta.
Effektmål Sunnanvind Alfa
- Ta fram en enhetlig och heltäckande kommunal planläggning för de identifierade havsområdena, genom vilken projektet möjliggör en smidigare tillståndsprocess.
- Höja arrendevärdet på havsområdena genom att genomföra prioriterade undersökningar som förkortar etableringstiden, minska risker för investerare och befrämja en snabbare etablering.
- Framarbeta en tydlig och möjligast smidig tillståndsprocess för etablering av havsvindparker.
- Utforma en infrastrukturell plan för uppbyggandet av vindkraftsparker som ger bästa resultat både avseende intäktsströmmar och möjliga andra nyttor till Åland (innefattar systemfrågor som, nätanslutningar, grön vätgas, behov av hamnar mm.)
- Underlag och avtalslösningar för arrende och förfaranden för utarrendering av havsområdena.
- Processer och en organisation som förvaltar den kunskapsbas som behövs för att realisera Ålands potential förstorskalig havsbaserad vindkraft.
Effektmål Sunnanvind Beta
- Planera, förbereda och genomföra konkurrensutsättning i form av auktion av havsområden för utveckling av havsbaserad vindkraft norr om Åland.
- Ta fram en affärsmodell för auktionen som ger bästa möjliga direkta ekonomiska resultat för Åland.
- Genomföra marknadsanalys och -dialog med marknaden för att inhämta fakta och underlag för affärsmodellen och auktionen.
- Genomföra en riskanalys för genomförande av projektet som beaktar olika scenarier för ändrade förutsättningar för att genomföra projektet.
Kommunikation
En viktig del av projektet är kommunikation och samarbete med olika intressenter. Projekt Sunnanvinds kommunikationsplan omfattar dialog med följande intressentgrupper:
- Den politiska landskapsregeringen, lagtinget, finans- och näringsutskottet
- Förvaltning och kommuner
- Lokalsamhället, den åländska befolkningen
- Ministerier och departement
- Lokala- och riksmyndigheter
- Det lokala näringslivet
- Branschföretag
- Branschkonsulter
- Stamnätsbolag
- Enheter inom utbildning och forskning
- Media, lokal och internationell