Det norra energiområdet
Som följd av projektutveckling inom Sunnanvind har det område norr om Åland som ursprungligen identifierades som lämpligt för havsbaserad vindkraft i Ålands havsplan förändrats. De södra områdena i havsplanen utvecklas inte i detta skede på grund av begränsningar fastslagna av Finlands försvarsmakt.
Då projekt Sunnanvind initierades hösten 2021 var utgångspunkten de områden som identifierats som lämpliga för havsbaserad vindkraft i Havsplan för Åland. I skedet för Medverkans- och informationsplan i februari 2024 hade projektgruppen beslutat att modifiera planeringsområdet till det som vid tidpunkten bedömdes var det maximala tänkbara.
Planläggningsområdet i skedet för Medverkan- och informeringsplan, februari 2024.
Ytterligare utveckling av planläggningsområde
Under projektutvecklingsarbetet har området ytterligare reviderats. Genom att flytta nuvarande sjöfartsområde erhålles ett enhetligt område på ungefär 1200 km², beläget längre från kusten och med potential för utökad produktion och därmed bättre ekonomiskt utfall för Åland. Ett större utredningsområde lämnar även utrymme för ytterligare justeringar och är mer attraktivt för marknaden.
Arealen på 1200 km² rymmer teoretiskt upp till cirka 300 vindkraftverk. Fullt utbyggt med 15 MW:s vindturbiner uppgår den totala effektpotentialen till 3-4 GW med en årlig energiproduktion på runt 20 TWh. Detta motsvarar ungefär 25-30 % av Finlands nuvarande elproduktion.
Potentialen för det nuvarande energiområdet är grundat i:
- Utmärkt geografiskt läge.
- Storlek.
- Generellt goda vindförhållanden.
- Position mellan två marknader med växande energibehov.
- Hanterbara avstånd för anslutningar - 75 km till finska kusten och 120 km till svenska kusten.
Ålands havsplan
I bakgrunden för all utveckling inom Sunnanvind finns Ålands havsplan, antagen av Ålands landskapsregering 18 mars 2021. I havsplanen beskrivs användningsmöjligheter för de åländska allmänna vattnen, som förvaltas av Ålands landskapsregering. Planen omfattar inte privata vatten. Havsplanen är ett riktgivade dokument, inte juridiskt bindande. Därför har området som nu utreds kunnat utvidgas.
Havsplanering hanterar och organiserar användningen av vattenområden på ett strategiskt och målmedvetet sätt med beaktande av bland annat sociala, ekonomiska och miljömässiga intressen.
Enligt Europarlamentet och Europeiska unionens råds direktiv 2014/89/EU om upprättandet av en ram för havsplanering, ska alla medlemsstater inrätta en ram för havsplanering för att främja hållbar tillväxt i havsrelaterade ekonomier, hållbar utveckling i havsområden och hållbar användning av marina resurser. Eftersom Åland har lagstiftningsbehörighet inom energi, planläggning, bygg och miljö, uppfyllde landskapet sin skyldighet genom att framarbeta en havsplan för Ålands del.
Vid beredningen av Ålands havsplan beaktades flera olika användningsändamål för havsområdena. Bland annat identifierades områden med värdefull natur, kultur och miljö. Det identifierades även havsområden som på basen av ett flertal kriterier ansågs vara lämpliga för havsbaserad vindkraftsproduktion. De sex energiområdena i havsplanen omfattar totalt 1007 km².
Havsplanen finns tillgänglig i landskapsregeringens GIS-plattform.